W dzisiejszych czasach ciężko mówić o nudzie, także na rynku piekarniczym – ile zbóż, ziaren czy orzechów, tyle rodzajów mąk i tyle różnych bułek, chlebów oraz innych zastosowań. Korzystaj i baw się ich smakami oraz odmiennymi właściwościami. Twoja dieta tylko na tym zyska.
Typy mąki
Mąka orkiszowa to idealny odpowiednik zwykłej mąki pszennej. Dobrze sprawdza się do wypieków ciast, chleba, pierogów, robienia naleśników, czy też makaronów. Natomiast mąka tortowa ma typ 450, ale za to wypieki z niej są niezwykle delikatne w smaku. W naszym kraju znana i chętnie używana jest mąka żytnia, dobra do wypieku pieczywa.
Płatki zbożowe
Płatki zbożowe są chętnie wybierane na śniadanie jako sycąca propozycja dania, które można przygotować w ekspresowym tempie. Coraz częściej naturalne płatki zbożowe wykorzystuje się do zdrowych deserów. Stanowią taż dodatek do zup i domowego pieczywa, czy alternatywa dla klasycznej panierki. Płatki zbożowe są sycące, stanowią również źródło wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uwzględniając regularnie w jadłospisie tego typu produkt, nie tylko odżywiamy organizm, ale również usprawniamy jego działanie, pozytywnie wpływając zarówno na układ nerwowy, pokarmowy, krwionośny, jak i wygląd zewnętrzny.
Płatki zbożowe — jakie wybrać?
Naturalne płatki zbożowe, to takie gdzie króluje: mąka pszenna, mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka owsiana, mąka gryczana, mąka kukurydziana, mąka jęczmienna czy mąka ryżowa. Są także używane mąki bezglutenowe.
Jakie wybrać, aby dostarczyć sobie tego, co najlepsze? Płatki zbożowe produkowane są z całych ziaren, które są wyłuskane i sprasowane. Dzięki temu wszystkie naturalne płatki są dobrym rozwiązaniem, gdyż dostarczają solidną porcję wartości odżywczych. Płatki śniadaniowe zbożowe to źródło błonnika regulującego pracę układu pokarmowego, zapewniającego uczucie sytości na długo, białka, kwasów fenolowych, które wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają miażdżycy, witaminy A, E, D oraz witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. To również źródło potasu, żelaza, cynku i magnezu — pierwiastków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu.
A dlaczego warto jeść kasze?
Kasza to źródło magnezu, żelaza, potasu, cynku i witamin z grupy B, więc m.in. ułatwiają koncentrację, skurczom mięśni, poprawiają wygląd skóry, rozdrażnieniu, bezsenności, zapobiegają łamliwości włosów i paznokci. Z kolei duża zawartość błonnika zapobiega otyłości, zaparciom, hemoroidom i nowotworom jelita grubego.
Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem? Kasza jęczmienna pęczak ma wartości odżywcze, które posiada, wpływają praktycznie na wszystkie układy i narządy w organizmie. Kasza ekologiczna posiada zbiór witamin z grupy B i tym samym wspiera prawidłową pracą układu nerwowego, poprawia nastrój oraz wspiera leczenie depresji, oraz reguluje napięcie nerwowe. Witamina E jest silnym antyoksydantem, niszczy wolne rodniki i hamuje procesy starzenia się komórek. Szereg pierwiastków, jakie posiada kasza jęczmienna pęczak, również ma prozdrowotne właściwości. Potas z magnezem stymulują pracę mięśni, wzmacniają je, kontrolują prawidłowe ciśnienie krwi, a sam magnez pomaga zwalczać stres i jego nieprzyjemne skutki. Temu pierwiastkowi zawdzięcza się umiejętność koncentracji i relaksacji. Pęczak jęczmienny posiada również spore pokłady cynku, który sprawia, że włosy stają się lśniące, paznokcie mocne, a skóra gładka i promienna. Jego dobroczynne działanie wpływa także na tarczycę, bo dzięki pęczakowi może lepiej pracować.